2011. szeptember 18., vasárnap

AZ UNIÓ A MUNKAERŐPIACON TARTANÁ A NYUGDÍJKORHATÁR ELŐTT ÁLLÓ NŐKET


Enyhíthetne az Európai Unió munkaerőgondjain, ha nagyobb arányban sikerülne a munkaerőpiacon tartani vagy oda bevonni a nyugdíjkorhatárhoz közeledő nők rétegét - állapította meg egy kedden elfogadott európai parlamenti jelentés.
A strasbourgi plenáris ülésen nagy többséggel megszavazott dokumentum szerzője, a szlovákiai magyar Bauer Edit (MKP) emlékeztetett arra, hogy ez a csoport az egyik legelhanyagoltabb az uniós munkaerőpiacon: az 50-es éveikben járó nők foglalkoztatottságának aránya mindössze 37 százalék, és messze elmarad az Európa 2020-as foglalkoztatási stratégiában célul kitűzött 75 százaléktól.
Bauer Edit szerint a réteg munkaerőpiacon tartásával meg lehetne akadályozni, hogy nyugdíjas éveiket szegénységben töltsék. Továbbá ezek a nők olyan tudással, szakértelemmel és tapasztalattal rendelkeznek, amelyet nem szabad eltékozolni - hívta fel a figyelmet.
A jelentés szerint az 50-es éveikben járó nőknek többszörös diszkriminációval kell szembenézniük: gyakran éri őket hátrányos megkülönböztetés nemük és koruk miatt is. Meg kell akadályozni azt is, hogy a nők hátrányt szenvedjenek az anyaság miatt, vagy azért, mert gondoskodnak rászoruló családtagjukról. További probléma az idősödő nők egészségügyi állapota - jelezte a képviselő a közlemény szerint.

1 megjegyzés:

  1. Ezzel nem csak a NŐK vannak így , hanem az 50-es éveiben járó szakembereknek is ez "a zászló áll"
    Kíváncsi vagyok , hogy 25-év múlva " hogy vernek be egy szöget a falba?" . Számítógép vezérelte robottal ??? vagy imádsággal???"
    Egy Ratkó ivadék....

    VálaszTörlés