2011. szeptember 22., csütörtök

Miért fontos az öngondoskodás?

Öngondoskodás, öngondoskodás, öngondoskodás…
Egyre többet hallunk róla, de hogy mit is jelent, miért fontos, és hogyan kell nekikezdeni, az már kevésbé közismert. Talán sosem volt olyan fontos, hogy az emberek törődjenek saját jövőjükkel, mint jelenleg. Hiszen világ szerte jelenleg sok személy és ország is komoly financiális útelágazás előtt ál. S elengedhetetlen meg találni a helyes irányt. Ezért döntöttem úgy, hogy alaposan, több oldalról és egyben több részben körbejárom az öngondoskodás témakörét.
A sorozat első részében Lányi András közgazdász és pénzügyi szakember, az UFS Group igazgatóságának elnöke s a Magyar Triatlon Szövetségnek is elnöke segít választ adni azokra a kérdésekre, hogy miért szükséges az öngondoskodás, milyen mindennapi pénzügyi helyzetekre nyújthat megoldást, és milyen formái lehetnek.
Mit értünk öngondoskodás alatt?
Az öngondoskodás leginkább egy szemlélet, ami azt fejezi ki, hogy tudatos tervezéssel magunk gondoskodunk arról, hogy biztos anyagi lábakon álljon a saját magunk és családunk jövője. A nyugati országokban ez már elterjedt szemlélet, a tudatosan gondolkodó emberek már fiatal korukban, a munkakezdésüket követően elkezdenek különböző megtakarítási formákkal felkészülni pénzügyileg az életük során valószínűsíthető nagyobb kiadásokra, például a lakásvásárlásra, autóvásárlásra, gyermekvállalásra, a gyermek tanulmányainak finanszírozására, egészségügyi kiadásokra és a nyugdíjas évekre.
Nálunk még sokan az államtól várják ezt a gondoskodást…
A pénzügyi öngondoskodás nagyfokú tudatosságot kíván, amit a mai 40-50-es korosztály nem tanult meg, hiszen egy olyan rendszerben nőtt fel, ahol az volt természetes, hogy az állam gondoskodik szociálisan a lakosságról, az egészségügyi ellátásról, a nyugdíjasokról, stb. Ma már világos, hogy ez nem működik, az aktív keresők száma egyre csökken, és ők már nem tudják eltartani az egyre növekvő számú nyugdíjast. Mi már több mint 10 éve dolgozunk azon, hogy az öngondoskodó szemlélet minél több háztartásban elterjedjen, de a fenti berögződés átformálásához idő kell. Ez azért rossz, mert minél hamarabb kezd el valaki megtakarítani, annál kisebb összegeket kell félretennie. A kötelező magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosítása hozott most ezen a téren drasztikus szembesülést, most tudatosodott sokakban, hogy nem fognak megélni csupán az állami nyugdíjukból. És ekkor még csak a nyugdíjas évekről beszéltünk, az addig felmerülő költségeket ugyanúgy meg kell oldani.
A mai fiatalok már tudatosabban készülnek a jövőjükre?
A nagyobb probléma az, hogy a mai fiatalokat sem készíti fel erre az oktatás, a szülőre hárul a feladat, de ehhez saját magának is tudatosnak kell lennie. De hogyan? Hazánkban is ez a nehézség hívta életre a független pénzügyi tanácsadó cégek működését, hiszen aki eljut arra a szintre, hogy felismeri; előzetes megtakarítások nélkül nem tudja megvalósítani az élete során fellépő nagyobb ráfordításokat, annak szakemberre van szüksége, hogy eligazodjon a megszámlálhatatlan megtakarítási ajánlat útvesztőjében, és megtalálja az ő céljait leginkább szolgáló megoldást.
Mit tehet az, aki most dönt úgy, hogy el akarja kezdeni az öngondoskodást?
Elsőként az a fontos, hogy üljön le, és gondolja át, hogy milyen forrásokból gazdálkodik és milyen költségigényesebb céljai vannak a jövőre nézve. Ez egyszerűnek tűnik, de sokan azzal sincsenek tisztában, hogy akár egy adott hónapon belül nagyságrendileg mire mennyit költenek. A jövőtervezéshez érdemes ezt tudatosan megfigyelni. A tudatosság másik része, hogy magunk előtt is tisztázzuk, mit szeretnénk megvalósítani a jövőben, és ezeknek milyen költségei lehetnek. Ha két oszlopba felírjuk a várható költségeket és a várható bevételeinket, majd időnként egyenleget vonunk, a legtöbb esetben nagyon hamar láthatóvá válik, hogy csupán a fizetésünk nem fedezi majd ezeket a nagyobb kiadásokat. Ezért kell elkezdeni olyan megtakarítási lehetőségeket keresni, amik hosszú távon megtöbbszörözik a bevételeinket, és a rendelkezésre álló forrásokat közelítik a célokhoz. A tanácsadások során mi ezt a folyamatot egy nagyon részletes életúttervező program segítségével szoktuk vázolni, de ahhoz, hogy a legreálisabb képet kapjuk a kilátásokról és a lehetőségekről, nagyon fontos, hogy az ügyfelünk tisztában legyen a saját kereteivel és elképzeléseivel. Ezért az első lépés mindig ezek tisztázása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése